FOTÓSKÉPZŐ
érthető, hatékony képzés szakértőktől
FOTÓSKÉPZŐ Fotóiskola
FOTOGRÁFIAI SZAKCIKKEK
FOTÓS HÍREK, ESEMÉNYEK, ÉRDEKESSÉGEK
FOTÓTÖRTÉNELEM
OLYMPUS E-PL1
OLYMPUS E-PL1

A legkisebb királyfi – az Olympus E-PL1


Az Olympus, mint a kategória egyik fő fejlesztője, sorra hozta ki a tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépeket az elmúlt időszakban. Mi most az legutolsó ilyen modellt, az Olympus E-PL1-et teszteltük.


Mint ahogy a nemrég megjelent Samsung NX10 tesztünk elején is említettük, a kategória egyik zászlóshajója az Olympus. E cég és a Panasonic együttműködéseként jelentek meg az első ilyen fényképezőgépek; ezek a tükör és a pentaprizma elhagyásával, de a tükörreflexesekkel megegyező méretű szenzorral szerelt gépvázak. Így a minőség megtartása mellett a méret és a súly jelentősen csökkent, ami főleg az amatőrök körében teszi vonzóvá ezeket a fényképezőgépeket. 

A sikert látva aztán természetesen a többi gyár is kiadta a saját modelljeit – más-más

Olympus E-PL1 teszt

elemre helyezve a hangsúlyt fejlesztéskor. 

Az Olympus láthatólag megmaradt az alapkoncepciónál és inkább a gép képességeit fejlesztette, kiegészítve azt néhány egységgel és funkcióval.


Külcsín


A sorozat első modelljét, az E-P1-et is teszteltük annak idején, s megvizsgálva a két fényképezőgépet, ugyan első ránézésre nem sok, de valójában mégis határozott változtatások láthatók a legfrissebb modellen. A váz felépítésének jellege nem sokat változott, a kezelőszervek is nagyjából ugyanott vannak hasonló rendszerben, de az új modell mégis kompaktosabb kialakítást kapott. Elmaradtak a  forgó tárcsák, amik nekünk tetszettek az E-P1-en, hiszen sokkal könnyebb volt velük a gép kezelése, ráadásul emlékeztettek a tükörreflexes kategóriára is. Az E-PL-1 viszont inkább a kompakt kategóriára hajaz, ami nyilván tudatos döntés volt a gyártó részéről: inkább legyen a gép egy nagyon profi kompakt, mint egy tükör nélküli tükörreflexes gép. Az előbbi esetben biztosan sokkal könnyebb dolguk van a marketingeseknek és a modell vásárlói pozicionálása is könnyebb.

Olympus E-PL1 teszt


Az E-PL1 persze nem lett ezzel kevesebb, hiszen kapott egy beépített vakut (így a kicsit szorosan mozgó és ezért nehezen tekerhető programtárcsa átkerült a jobb oldalra) és a vakupapucsba lehet csúsztatni egy külső EVF keresőt, aminek a csatlakozója a papucs alatt található. Így a modellekhez már korábban kínált optikai keresőt is ki lehet váltani, habár ez sok felhasználónál nem éppen előnyként jelentkezik, hiszen az EVF kereső képe csak egy virtuális kép, szemben az optikai kereső valós képével, a többlet energiafogyasztásról nem is beszélve. A vaku már sokkal egyértelműbb: sokszor jön jól egy beépített fényforrás, amit ráadásul nem is kell külön megvásárolni.

Az alumínium és műanyag kombinációjából álló váz kialakítása megfelelő, a kezelőgombok jól elérhetőek, könnyen megtanulható helyen vannak és akár nagyobb méretű kézfejjel megáldott fotósok ujjai is elférnek a gépvázon. A biztos tartást segíti – a családalapító modellénél nagyobb – tapadós fekete műanyaggal borított markolat is.

Külön dicséretet érdemel az akku- és kártyafoglalat közös fedelének kialakítása a precíz, rugós nyithatósággal együtt.

Összességében elmondható, hogy az E-PL1 fényképezőgép jól felépített, könnyen használható fényképezőgép. 


Belbecs


A fényképezőgépet ugyebár a sztenderd négyharmados szenzorral szerelték, így a – gépmérethez képest – nagyobb érzékelőméret miatti jobb képminőség garantált. A felbontás 12,3 megapixel (teljesen 13,1 MP), a típus Live MOS. A képfeldolgozó processzor a legújabb generációs TruePic V típusú. A képbeállítást és menükezelést a 6,9 cm-es (2,7") átlójú, 230 000 képponttal ellátott LCD-n lehet megtenni.

Olympus E-PL1 teszt


Emellett felszerelték minden földi jóval, ami manapság kell egy eladható gépbe: HD videó, képstabilizátor, élőkép (ez a rendszer miatt alapvetően szükséges), pormentesítő rendszer, motívumprogramok és a már ismert Művészi szűrők (Popművészet, Lágy fókusz, Szemcsés film, Pinhole, Dioráma, Lágy szépia), hogy csak a fontosabbakat említsük.

Az érzékenység – ami mindig fontos tényező a négyharmad rendszer esetében – ISO 100 és ISO 3200 között állítható, ami bármely normálisnak mondható (értsd: valamennyi fényt lehet látni) helyzetben elegendő a fotózáshoz.

Az élőkép 100%-os lefedettséget biztosít, valamint lehetőség van különböző előnézeti módokra is: expozíció-kompenzáció, fehéregyensúly-kompenzáció, árnyalat beállítás (SAT), arcfelismerés. Az élességállítás kontrasztalapon történik, amihez sötétebb helyzetekben segédfény is járul. 

A szenzor eltolásos képstabilizátort lehet kétdimenziós, azaz függőleges vagy vízszintes irányban is aktiválni, és 3 fényértékkel képes kiterjeszteni az expozíciós értékeket.

A fényképezőgép egyébként a teljesen manuális üzemmód mellett a rekesz és idő előválasztás, valamint a program-mód mellett mindarra képes, amire egy tükörreflexes fényképezőgép is. 

Sorozatfelvétel üzemmódban 3 kép/s sebességgel képes dolgozni és a JPEG tömörítés mellett 12 bites RAW, azaz nyers formátumban is rögzítheti a képeket az SD/SDHC memóriakártyára.

Olympus E-PL1 teszt


A fotók többféle módon még a fényképezőgépen is szerkeszthetők. 

A filmezés HD, azaz 1280x720 pixeles felbontásban, 16: képarányban mehet, az anyagot AVI formátumban, 30 kép/s sebességgel rögzíti a gép. Legfeljebb 2 GB lehet a fájlméret, ezért ambiciózus amatőrök ne ezzel a géppel forgassák az első egész estés filmjüket Tarkovszkij stílusában (értsd: 5-15 perces snittekkel). De minden más esetben, például amikor a gyerek fürdik, ez a kapacitás bőven elég a fontos mozdulatok megörökítéséhez.

Külön érdekessége a gépnek, hogy fekete-fehér üzemmódban képes a különböző vonatkozó szűrők kezelésére is, így igazi retro képeket is készíthetünk vele. A sárga, narancs, vörös és zöld szűrők ugyanis a fekete-fehér filmek esetében nagyon jól használhatók a kép különböző részleteinek, jellegzetességeinek kiemelésekor. 

A beépített vaku is jól teszi a dolgát:: igaz, csak 7-es kulcsszámú (ami elég gyenge), de 1/180 s a zárszinkronideje, ami akár szuper FT üzemmódban 1/2000 s-ra is csökkenthető. Kézi vezérléssel 3 blende tartományban szabályozható a fényerő, azaz akár 1/64 teljesítményre is csökkenthető. Emellett a gép képes külső vaku vezérlésére is, méghozzá a beépített vaku segítségével (az adja le a morze-jelekhez hasonló villanásokkal a külső vakunak az szükséges információkat).


Verdikt


Az Olympus E-LP1 digitális fényképezőgép a teszt során meggyőző eredményeket produkált, méltó utódja az E-P1-nek. A képminősége kielégítő, a zajosodás a magasabb érzékenységen valamennyire látható, de még az elviselhető határon belül van. A használata olyan egyszerű, mint egy kompakt fényképezőgépé, viszont a képminősége sokkal jobb annál. Igaz, a mérete is nagyobb, de mindennel együtt egy nagyon jól használható fényképezőgéppel volt dolgunk, amit az igényes amatőrök mellett bátran ajánlunk azoknak a profi fotósoknak is, akik egy könnyen használható másodgépet keresnek.

Olympus E.PL-1 tesztSzöveg: Prikkel Mika
Fotók: Olympus, Prikkel Mika


Specifikációk:


Olympus E-PL1 digitális fényképezőgép


Kategória: digitális Mikro NégyHarmad

Képszenzor: 12,3 MP effektív 

Objektív: cserélhető

Záridő: 60-1/2000 s, 

Érzékenység: 100-3200 ISO

Videó: 1280x720 pixel, AVI Motion JPEG

Adattárolás: SD/SDHC memóriakártya

Képformátumok:  RAW, JPEG

Kereső: LCD (6,9 cm, 2,7" átmérő), 

Méret: 115x72x42 mm

Súly: 296 g (csak a váz)


A készüléket a Olympus Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!


Pozitívum: profi képminőség, kis méret, beépített vaku.

Negatívum: átnézeti kereső hiánya, gyenge vaku.

Vissza a tartalomjegyzékhez >>

 FOTÓSKÉPZŐ :: 1074 Budapest, Alsó erdősor u. 8. Telefon: +36-1 266-14-20, +36-20 28-26-196
FOTÓSKÉPZŐ FotóiskolaFOTOGRÁFIAI SZAKCIKKEKFOTÓS HÍREK, ESEMÉNYEK, ÉRDEKESSÉGEKFOTÓTÖRTÉNELEM