FOTÓSKÉPZŐ
érthető, hatékony képzés szakértőktől
FOTÓSKÉPZŐ Fotóiskola
FOTOGRÁFIAI SZAKCIKKEK
FOTÓS HÍREK, ESEMÉNYEK, ÉRDEKESSÉGEK
FOTÓTÖRTÉNELEM
SAMSUNG NX10
SAMSUNG NX10

Kis testben nagy szenzor


A Samsung is beállt a sorba: kidobta a fényképezőgépből a tükröt és a pentaprizmát, és kis méretű, de nagy szenzoros vázzal próbálja meghódítani az igényes amatőröket. A cég NX10 fényképezőgépét teszteltük.


Az Olympus-Panasonic páros indította lavina elől nehéz kitérni, mert tényleg van értelme a fejlesztésnek. Az amatőr fotósok körében a kis gépméret és a jó képminőség csak a bridge kategóriájú gépek esetében volt elérhető páros. De a képminőséget még lehet javítani, méghozzá nagyobb képszenzor és objektívek használatával. 

Tulajdonképpen a technológia már adott volt a kompakt kamerák és a tükörreflexes gépek révén, csak a megfelelő műszaki egységeket kellett kidobni, illetve egyesíteni. Az így létrejött fényképezőgép már a tükörreflexesek képminőségét biztosítja a kompaktok kis mérete és súlya mellett. Az új kategóriáról már sok helyen írtak sokat, így jól ismerhetők az előnyei és a hátrányai is. 

A Samsung is piacra dobta a maga verzióját, nézzük, mit is tud az NX10 fényképezőgép?!


Külcsín


Első ránézésre akár tükörreflexes fényképezőgép is lehetne az NX10. Formailag ennek a kategóriának viseli a jegyeit inkább, még a beépített vaku elhelyezése és mérete is erősíti ezt a jelleget. Úgy látszik a mérnökök ezzel is szeretnék komolyabbnak láttatni a modellt. A formatervezés egy lekerekített sarkokkal és élekkel rendelkező,

Samsung NX-10 teszt

de mégis jól kézben tartható vázat eredményezett. A különböző kezelőszervek elhelyezése megfelelő, marad hely az ujjaknak is a biztonságos megfogáshoz. Egyedül az egyetlen kezelőtárcsa elhelyezése tűnik kicsit furcsának, ugyanis a kioldógomb mögött függőlegesen kicsit kényelmetlen volt a használata.

Az anyagválasztás is megfelelő, de ez ebben a kategóriában már nem újdonság, hiszen már régen elérte a megfelelő színvonalat a vegyipar az ilyen anyagok előállításához. A fekete, mattos felület révén nem csillog a gép, viszont jól magába szívja a napfényt, így nem használ neki, ha sokáig a napon tartjuk.

A váz tetején a vakupapucs mellett a vaku bekapcsológombja, az üzemmódtárcsa az exponálógomb a ki/bekapcsoló gyűrűvel, a már említett funkciótárcsa, a videó és az expozíciósorozat gombjai találhatók. Hátul az EVF és LCD keresők, a joystick, az expozíció korrekció, visszajátszás, képernyőváltó és törlés gombok találhatók.

Elöl a cserélhető objektívek rögzítésére szolgáló, fémből készült Samsung NX- rendszerű bajonett, mellette csak a beállítófényt adó kis ablakocska található.


Belbecs


Az NX10 tudására nem lehet panasz: minden megtalálható benne, amire egy haladó amatőrnek szüksége lehet fotózáskor. Kiegészítve azokkal is, amikre nincs szüksége, vagy legalábbis még nem tudja, hogy szüksége lehet rá.

Samsung NX-10 teszt


Kezdjük a képszenzorral! Ez egy APS-C méretű, azaz 23,4x15,6 mm-es CMOS rendszerű eszköz, tehát jó nagy méretű és ezért kiváló képminőséget biztosít (persze, mindez az amatőr kategória szerint). A felbontása 14,6 megapixel, ami bőven elég bármelyik szituációhoz, témához. A képzaj a nagy szenzor- és pixelméretnek köszönhetően alacsony, azért nagyobb érzékenységen is jól lehet használni a fényképezőgépet: akár ISO 3200 értékig is.

Az elkészült képeket és a menüt a 7,6 cm-es (3") átlójú AMOLED (Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode) kijelzőn és a beépített EVF keresőn lehet szemrevételezni. Az előbbi a legújabb technológiát képviselő, szép színeket visszaadó, nagy fényerejű, világosban és oldalról is jól látható rendszerű kijelző, ami VGA felbontásban (640x480 pixel), de 614 000 képpontnak megfelelően dolgozik (a PenTile rendszer segítségével). Az utóbbi szintén VGA, de már 921 000 képpontnak megfelelő felbontásban adja vissza a képeket. Ez elég részletes a valóságban is, így jól sikerült csökkenteni az ilyen rendszerű fényképezőgépek egyik legnagyobb hátrányát a tükörreflexesekkel szemben: a valós keresőkép hiánya okozta élességállítási és kompozíciós problémákat. ráadásul a keresőben már azt a végleges képet láthatjuk, ami rögzítésre fog kerülni a beállított expozíciós értékek alapján.

A jó képminőséghez hozzátartozik a tiszta képszenzor is, a cserélhető optikájú fényképezőgépeknél problémát okozhat a szenzorra szálló por. A Samsung ebben az esetben használt szuperszonikus poreltávolító funkciója másodpercenkénti 60.000 rezgésével teljes mértékben eltávolítja a képszenzorra rakodó port.

Samsung NX-10 teszt


A gép menürendszere a kompakt fényképezőgépek hasonló rendszerén alapul, így aki már használt ilyen gépet, ebben a menüben sem fog elveszni. Habár a tükörreflexes gépek menüjéhez sem kell diploma – jobban is illene ehhez a kamerához.

A ma már elengedhetetlen videó funkció sem maradhatott ki a gépből természetesen: 720p minőségű HD felbontással lehet filmezni. A nagy képszenzornak és a jó optikáknak köszönhetően kiváló minőségű felvételek készíthetőek az NX10-zel, de a videokamerákhoz képest csak kompromisszumokkal: rövid felvételi időt és kézben használva kényelmetlen tartást, könnyen beremegő képet kapunk cserébe, ugyanis ezt a gépet sem filmezésre készítették elsősorban.

Az új albumkezelő rendszer segítségével több keresési szempont alapján is egyszerűen és kényelmesen nézhetők vissza a képek. A Smart range funkció pedig a túl- vagy alulexponált képrészleteket korrigálja, ami jól tud jönni például erős napsütéskor, vagy havas tájban való fotózás esetén.

Samsung NX-10 teszt


A beépített vaku jól használható a méretéhez képest, hiszen 28 mm-es objektívnek fele meg a látószöge és mintegy 5-6 méterre hatékony.


Összegzés


A Samsung NX10-es fényképezőgép jól kihasználja a technológiában rejlő előnyöket és jól kiegészíti annak pozitívumait is. Az elkészült képek alapján elmondható, hogy a kis méretű és könnyű gép sokkal jobb minőséget garantál, mint a hasonló méretű bridge fényképezőgépek. Ráadásul cserélni is lehet az objektívjeit, így mindig a helyzetnek (és a pénztárcának) megfelelő lencsék használhatók. Emelett beépített EVF keresőt kapott, ellentétben más hasonló rendszerű fényképezőgépekkel.

Samsung NX-10 teszt.jpg


A Samsung NX10 ajánlható mindazoknak, akik már komolyabb tapasztalatokkal rendelkeznek a fényképezés terén, de nem szeretnének egy nehéz, tükörreflexes fényképezőgépet cipelni az élményeik megörökítéséhez, vagy művészi képek készítéséhez.


Szöveg: Prikkel Mika

Fotók: Samsung, Prikkel Mika


Specifikációk:


Samsung NX10 digitális fényképezőgép


Kategória: cserélhető objektíves kompakt digitális

Képszenzor: CMOS, 14,6 MP effektív 

Objektív: cserélhető

Záridő: 30-1/4000 s 

Zoom: objektívtől függ

Érzékenység: 100-3200 ISO

Vaku kulcsszám: 11

Videó: 1280 x 720, MP4, 30 / 15 fps

Memória: RAW JPEG, SD/SDHC külső 

Kereső: 7,6 cm átló 

Méret: 123x87x39,8 mm

Súly: 353 g (akku és kártya nélkül, csak a váz)


A készüléket a Samsung Magyarország Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!


Pozitívum: nagyon jó képminőség, cserélhető objektívek, beépített EVF kereső.

Negatívum: optikai valós keresőkép hiánya, kezelőtárcsa néha kényelmetlen.

Vissza a tartalomjegyzékhez >>

 
FOTÓSKÉPZŐ :: 1074 Budapest, Alsó erdősor u. 8. Telefon: +36-1 266-14-20, +36-20 28-26-196
FOTÓSKÉPZŐ FotóiskolaFOTOGRÁFIAI SZAKCIKKEKFOTÓS HÍREK, ESEMÉNYEK, ÉRDEKESSÉGEKFOTÓTÖRTÉNELEM